Yeni Dünya Ofis Mimarisi

Yeni Dünya Ofis Mimarisi


İnternet ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak güzellik algısının değiştiği günümüzde; insanlar sıradanlıktan uzak, iç mekan tasarımını beğendiği farklı alanlarda zaman geçirmek istiyor. Hatta artık görsellik ve imaj sadece evlerde ve sosyal mekânlarda değil, günün büyük bölümünün geçirildiği ofislerde de beklenilen bir olgu haline geliyor. İş dünyasının büyük bir bölümü, göze hitap eden ve keyif veren bir ofiste çalışmanın motivasyonu yükselttiğini iddia ediyor. Bu nedenle çalışma ortamı tasarımlarında; dekorasyonun, mimarinin, kullanılan ofis mobilyalarının ve hatta tercih edilen renklerdeki uyumun dahi kusursuz olması talep ediliyor. Yeni dünya mimarisi adı verilen bu konsept, internet sayesinde her şeyin en güzeline ulaşabilen yeni nesil için önemli bir ayrıntı haline dönüşüyor. 


Ofis Tasarımının Çerçevesi Yeniden Çiziliyor 
Herhangi bir konuda, tek bir “tık” sayesinde her şeyin en iyisinin ortaya koyulabildiği internetin sınırsız dünyasında, herkesin zihninde âdeta bir imaj havuzu oluşuyor. Hayattaki tüm seçimleri etkileyen bu arka plândaki dünya, mimari tasarımları da popüler kültüre uyum sağlamaya zorluyor. Teknoloji ile hızlı bir evrim sürecine giren yeni alışkanlıklar, mekân kullanma sürecini de değişikliğe itiyor. Artık kişilerin çabuk sıkıldığı, değiştiği, dönüştüğü ve hızlı birer tüketici halini aldığı bu ortamda, mimari açıdan kalıcı ve klasikleşecek yapıların üretilmesi de zor görünüyor. 

Problemlerle karşılaşmaya katlanamayan, çabuk sıkılan ve değişim isteyen çalışanlar nedeniyle gelecek yıllarda ofis tasarımlarının da çehresi değişecek gibi görünüyor. Esnek çalışma saatleri sunan, keyif verici aktivite köşelerine sahip olan ve hatta spor yaparak çalışılabilecek mekânların bulunduğu mesai anlayışının hakim olması bekleniyor. Mimarinin de hızla değişen, esnek ve dinamiklere ayak uyduran özelliklere sahip olduğu düşünüldüğünde; gelecek yıllarda ofis tasarımlarının yeniden şekilleneceği, hatta ofis binası kavramının ortadan kalkacağı ve insanların bulunduğu her alanda iş yapabilecekleri ortamların tasarlanacağı ön görülüyor. 

Geleceğin Çalışma Alanları Yeniden Tasarlanıyor 
Sanayi Devrimi’nin son düzlüğü olarak görülen önümüzdeki yıllarda, esnek ekonomi anlayışı ile çalışma ortamlarına hakim olması beklenen bağımsızlık paradigması ofislerin küçülmesine neden oluyor. İş gücünü koruyarak, çalışanlarının motivasyonu ve konsantrasyonunu artırmak isteyen işletmeler, âdeta evlerden daha konforlu ofis ortamı sunmaya hazırlanıyor. Bu konuda hazır ofis tasarımlarından ilham alan, daha az ışık, ancak daha güçlü görsel kimlik yansıtarak çalışanlarını âdeta hoş bir kafede gibi hissettirmek isteyen firmalar, klasik ofis tanımından uzaklaşarak konforlu bir iş istasyonu kurmayı hedefliyor. 
Tasarlanması plânlanan iş istasyonları, mekânsal tasarımdan çok işlevsel özellikleri ile ön plâna çıkmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda yapılan araştırmalar, çalışanların aidiyet duygusunu etkileyen en önemli unsurun “bağımsız hissetmek” olduğunu ortaya koyuyor. Bu da çalışılan ortamın kalitesinin ve görsel zenginliğinin ön plânda olması gerektiğini gösteriyor. Böylece yeni nesil ofisler çok daha esnek ve özerk alanlar olmaya hazırlanıyor. Çalışanlar için iş istasyonlarında otonom alanlar oluşturulması kapsamında da daha bireysel, zengin imaja sahip ve özgün tasarımlara imza atılması bekleniyor.

Instagram